Hely, ahol a gyakorlati pszichológia segítő ötletei gyülekeznek

PszichoTér

PszichoTér

Gazdálkodj okosan az idővel!

2015. április 17. - PszichEmese

time-management1.jpg

"Valójában az idő az ember egyetlen tőkéje, ennek elvesztegetését engedheti meg magának a legkevésbé."

Thomas Edison

 

A technika fejlődésével sok minden egyre hatékonyabbá válik, ami azonban azzal is jár, hogy egyre gyorsabban zajlanak az események, egyre több dolog történik párhuzamosan, az ember pedig úgy érzi, állandóan rohan és valójában semmire sincs ideje. Ma a stresszkezelés egyik első lépésének a hatékony időgazdálkodás kialakítását tartjuk. Azonban vigyázat! Az időgazdálkodási módszerek elsőrendű célja nem az, hogy még többet tudjunk dolgozni, hanem, hogy teljesebbé tegyük életünket és védjük egészségünket!

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány ötletet, hogyan spórolhatunk időt magánéletünk számára.

  1. Határozzuk meg a fontossági sorrendet! A javasolt kategóriák: sürgős-fontos, nem sürgős-fontos, sürgős-nem fontos, nem sürgős-nem fontos. A nem fontos dolgokat akár el is hagyhatjuk. Viszont a nem sürgős, de fontos dolgok számára tervezzünk be időpontot! Gondoljuk át néha hosszú távú céljainkat, ezeket bontsuk le éves, havi, heti szintre. Ilyen a kapcsolatok ápolása, személyes fejlődés, egészségünk fenntartása például a rendszeres szűrővizsgálatok látogatásával.
  2. Csökkentsük az elvesztegetett időt a fölösleges vagy fölöslegessé vált) elfoglaltságok leépítésével, illetve nemet mondással, delegálással
  3. A ritka, de fontos eseményeknél írjuk le, mit csináltunk jól vagy rosszul, jegyzeteinket tegyük el legközelebbre.
  4. Az üvegnyak effektus: egy kulcsszemély valamiért nem dönt, és ezzel számtalan embert akadályoz. Ha Ön ez a személy, ne halogasson, ha Ön áldozat, szekálja, kényeztesse, emlékeztesse az illetőt, ne hagyja annyiban!
  5. Ne vigyen haza munkát! Ez talán lehetett volna az első pont is…
  6. Legyen rend az íróasztalon! A zsúfolt íróasztal akadályozza a koncentrációt, frusztrációt kelt. Rendezés: azonnal elintézendő / később elintézendő / elolvasandó. Nap végén ürítse le teljesen, a vackokat tegye a polcra/fiókba/szekrénybe.
  7. Tegye lehetővé a koncentrációt, zárjon ki mindent, ami akadályozza!
  8. Levelezés: egy levelet csak egyszer olvasson. Ha csinálni kell vele valamit, tegye meg azonnal, vagy törölje a levelet.
  9. Adjon magának határidőt minden feladatra!
  10. Iratgyűjtők. Sok vékony helyett inkább kevés kövérebb.
  11. Minden „jobb lett volna, ha” mondatot változtasson „legközelebb így lesz” mondatra.
  12. Készítsen listákat a napi tennivalókról (előtte pillantson a „Célok” listára). Tervezzen!
  13. „Szellemi rövidzárlat” – mi a gond? Információhiány? Járjon utána! Fölösleges a feladat? Beszélje meg valakivel, ha teheti. Nem tud belekezdeni? Először csak az első lépésre koncentráljon! Fárad vagy? Lazítson 5-10 percet!
  14. Szabaduljon meg minden fölösleges (papír)munkától és papírtól! A papírok ¾-e kidobásra való. Ne feledje, a kutya után az ember legjobb barátja a papírkosár.
  15. Ha az élete múlna azon, hogy fele idő alatt végezzen az adott feladattal, milyen egyszerűsítéseket tenne?
  16. Mindig legyen felkészülve, hogy a kényszerű várakozás idejét kihasználja (pl. szakmai olvasnivaló a telefonra letöltve, ötletek lejegyzése).
  17. Ha lehet, ne legyenek befejezetlen ügyei. „Tedd meg még ma.”
  18. Védje a hétvégéket, és feltöltődéssel töltse őket. Felfrissülve és feltöltődve sokkal hatékonyabban tud dolgozni is.

 

Kép forrása: http://www.dumblittleman.com/2008/04/better-time-management-through-better.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoter.blog.hu/api/trackback/id/tr977375420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.04.18. 19:39:01

"Adjon magának határidőt minden feladatra!"
Kevés dolog tudja jobban megölni az ember lelkét mint ez.

kkkchris 2015.04.19. 14:27:24

egyetertek... ha van feladatlista fontossagi sorrenddel es dolgozik az ember akkor hataridoket nincs nagyon ertelme kituzni (kiveteles esetek kivetelevel).
süti beállítások módosítása