Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hely, ahol a gyakorlati pszichológia segítő ötletei gyülekeznek

PszichoTér

PszichoTér

Miről árulkodik a szex?

2015. március 17. - PszichEmese

szex.jpg

A szex eredeti funkciója a fajfenntartás, de az ember számára ennél jóval többet jelent. A szex "feladatai" közé sorolhatjuk az örömszerzést fizikai és érzelmi szinten a kezdeti izgalomtól az orgazmus extázisán keresztül a szexet követő világbéke-érzésig. Szex során máshogy nem tapasztalt közelséget élhetünk meg, ismét fizikai és érzelmi értelemben is. A szex jó az egészségnek: számos kutatás támasztotta már alá, hogy a szex alatt felszabaduló hormonok javítják immunfunkcióinkat. Párkapcsolatban pedig a szex fontos összetartó kapcsot jelent. Mindezek mellett a szex árulkodik rólunk és a kapcsolatunkról.

A jó szexről azt gondoljuk, hogy résztvevői önszántukból vannak jelen, közvetíteni tudják vágyaikat, igényeiket és figyelnek is partnerükre, ki tudják elégíteni a másik vágyait és igényeit. Optimális esetben mindenki feltöltődve, fizikailag és érzelmileg kielégülve hagyja el a terepet. Ehhez azonban sok szempontból jóban kell lennünk magunkkal és partnerünkkel. Ha valahova hiba csúszik, a szex általában jelez, méghozzá valamilyen szexuális probléma, zavar "nyelvén". Természetesen nem minden szexuális probléma hátterében áll lelki tényező, az alábbiakban arról lesz szó, amikor igen.

Az önmagukhoz való viszonyunk fontos területe a saját testünkhöz való viszony. A jó szexhez ismernünk kell a saját testünket és az sem árt, ha jóban vagyunk vele. Roppant nehéz úgy átadni magunkat a szenvedélynek, ha közben a fenekünk, bicepszünk és egyéb testrészeink méretén aggódunk... Korábbi szexuális tapasztalataink nagyon sokat számítanak, a rossz tapasztalatokat sokszor nagyon nehéz átírni, ugyanakkor egy elfogadó partner segíthet legyőzni kezdeti szorongásainkat. Szex során előtérbe kerül a nemi szerepünkkel, nemi identitásunkkal való kapcsolatunk is, vagyis, hogy férfinak illetve nőnek érezzük-e magunkat, elfogadható-e számunkra ez az állapot, jól érezzük-e magunkat nőként illetve férfiként. A saját testtel és a nemi identitással kapcsolatos szorongások a szexuális problémák széles spektrumát okozhatják mindkét nemnél. Gondok lehetnek a vágy és a nemi izgalom kialakulásával, az orgazmus elérésével.

Bár a fogamzásgátlás különböző formáinak elterjedésével elvileg elvált egymástól a szexuális élet és a gyerekvállalás kérdése, tudatunk mélyén azért mindig ott van a teherbe esés, teherbe ejtés lehetősége, így a szexben az apasággal, anyasággal kapcsolatos érzések is megjelenhetnek. Az ezzel kapcsolatos szorongások (főleg ha tudattalanok) szintén okozhatnak problémákat. E problémák "célja", hogy megakadályozzák a fogamzást, vagyis ilyen tünet lehet a meddőség, amire orvosi magyarázatot nem találnak, nők esetében a vaginizmus (a hüvely izmainak összehúzódása, mely megakadályozhatja a behatolást), férfiaknál a magömlés elmaradása.

A szexben tükröződhetnek személyiségünk különféle jellemzői is. Például azok a férfiak, akik számára a teljesítmény kiemelkedően fontos, hajlamosak lehetnek a szexuális együttlétet is teljesítményhelyzetnek tekinteni, a teljesítményszorongás pedig sokszor okoz korai magömlést vagy akár impotenciát. Nőknél gyakran jelenik meg szexuális probléma, ha gondjaik vannak az elfogadás, befogadás területén, hiszen ez a női szexualitás egyik alapmotívuma. Önérvényesítési készségünk szintén jól megmutatkozik: ellentmondást nem tűrően irányítok az ágyban, elszenvedem a szexet, vagy kölcsönös egymásra figyelés mellett aktívan alakítom az együttlétet.

De talán kicsit túl hamar is ugrottunk az ágyba: sokat megtudhatunk önmagunkról, ha átgondoljuk, hogyan megyünk bele a szexuális együttlétbe, hogyan választunk partnert - ha bevonunk valakit is szexuális tevékenységünkbe. Csupa "egyéjszakás kalandunk" van? Nem hiszünk a házasság előtti szexben? Akárhogy is, választásaink tükrözik önértékelésünket, értékrendünket, világlátásunkat és a más emberekkel kapcsolatos feltételezéseinket. Minden férfi disznó, minden nő szajha, vagy alapvetően meg lehet bízni másokban?

Mindezek az egyéni, belső, úgynevezett intraperszonális tényezők voltak. Emellett azonban párkapcsolatunk jellegzetességei, problémái is megmutatkozhatnak a szexben. Az egyik párkapcsolati probléma, ami hosszabb távon mindenképp negatívan befolyásolja a pár szexualitását az, ha alá-fölérendeltség jellemző a párra, vagyis az egyik fél több hatalommal rendelkezik a másiknál. Ilyenkor a szexben is megmutatkozik ez a viszony, ami miatt hiányozni fog a kölcsönösség, spontaneitás, meghittség. A szex gyakran el is marad az ilyen kapcsolatokból, illetve az erősebb fél erejét demonstrálja. Ez utóbbi lehetőség már a bántalmazó kapcsolati mintázat részét képezi.

A szex, illetve annak megvonása gyakran fegyverré is válhat a kapcsolatban: az egyik fél a másik büntetése vagy irányítása céljából visszautasítja párja közeledését. A visszautasítás lehet nyílt, vagy "kifejleszthet" az adott fél valamilyen szexuális vagy egyéb testi problémát, mint amilyen a "klasszikus" fejfájás.

A jól működő szexuális kapcsolat érdekében nagyon fontos a partnerek összehangolódása, egymás "megtanulása", ami ugyanúgy kommunikációt igényel, mint bármilyen más életterület összehangolása. Általában a párra jellemző kommunikációs mintázat megjelenik a szexuális kommunikációban is - talán egy különbséggel. A szex korábban tabu-téma volt, ami mostanra már sokat lazult, mégis lehetnek még, akiket zavarba hoz, ha szexuális vágyaikról, szokásaikról kell beszélni. Egy bizalomteli kapcsolatban nyíltan elmondható és megmutatható, mi esik jól valakinek és mi nem, így az együttlétek nem egyre rutinszerűbbek, hanem egyre oldottabbak és kielégítőbbek lehetnek.

Az, hogy a szex "árulkodik", jól látszik a szexuális problémák miatt terápiába jelentkezők esetében: akár egyén, akár pár jelentkezik be, ritka az olyan eset, ahol csak a szexről kell, hogy szó essen. Sokkal gyakoribb, hogy néhány "rendezetlen ügyet" is el kell simítani. Így a terápiából többet nyerhetünk a jobb szexuális életnél: érettebb személyiséget, jobban működő kapcsolatot.

A szexualitás pszichológiájáról részletesen itt olvashat: https://www.psychologytoday.com/blog/evil-deeds/201405/the-psychology-sexuality

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoter.blog.hu/api/trackback/id/tr457277495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2015.03.18. 21:03:07

Tehát ha baj van a sexel akkor baj van a kapcsolattal.Ekkora felismerést.Bakker.ha nincs baj a sexel akkor nincs baj a kapcsolattal.ha szerelmes vagyok akkor nincs baj a sexel ha nem akkor baj van.Nem értem .Két ember attól érzi magát sex közben nőnek ha férfival sexel vagy fordítva akkor érzem magam férfinak ha nővel sexelek.A lényeg az hogy szeressem azt akivel ezt a fajta szenvedélyt kiélem.Mivel akit nem szeretek szerelemmel (gyerekek,rokonok,barátok..stb)azokkal nem sexelek.Akit meg gyűlölök azzal biztosan nem bújok ágyba hiszen attól félek veszélyezteti az életemet hiszen eléggé kiszolgáltatott vagyok közben.Tehát ha nincs szerelem akkor nem jó a szex.Akinek meg jó akkor előtte szerelmes kell legyen.Ehhez kell a bizalom ami nem feltételez rosszat a másikról.Ha ez megvan jöhet a sex.Mivel az előtt (bizalom) kezdődik a vágy arra hogy sexeljek.Azzal akivel nincs bajom.Problémám nincs vele, hiszem hogy szerelmes hiszem hogy nem árt hiszem hogy békét akar.Velem.Csak mi ketten.Ehhez nem kell más.Aki nyilvánossá teszi azt egy harmadik személy előtt(az ok az hogy nem jó,baj van)az hibát követ el.Hibázik a titokzatosság meghittség ellen.Nincs az a szexulálterepauta aki egy nőben férfiben helyreállítja a bizalmat a másik iránt.ha az vétett a szabály ellen.Szeretlek csak téged nem csallak meg hű maradok míg a halál el nem választ.Mert ez egy egyszerű szabály.Aki ezt nem tartja be ....nos az a baj.Az egy másik kör.Út.homályos jövő.Békétlen hit.Háborús veszély.verseny és egyéb nyalánkságok.Itt lenne az ideje elgondolkodni ezen.Mivel egyre több az orvos ezáltal egyre több a beteg.Több a hit!Nem pedig fordítva.Több beteg több orvos.Több szakértő egyre kevesebb józan ész.nagyanyáink tudták ezt.Mi elfelejtjük?Salamon a bölcs( nem szakértő) leírta-"A kedves (szerethető szerelemmel) asszony a tisztességére(nem mutogatja magát selfin,nem csalja meg a párját,nem flörtöl..stb) büszke(van titka amit csak ketten tudnak a párjával) az erőszakos ember(kapzsi,mohó,rest,fösvény,karrierista,irigy ..mindegy nő vagy férfi) pedig a vagyonára.Érthető a magyarázat egy bölcs konklúziójára anamnézisére?Uraim, hölgyeim!

Beerhead 2015.03.18. 21:30:37

A szexet sz-el írják magyarul, te szerencsétlen!!!

dekoninckxx 2015.03.18. 21:47:38

Ahogy egy korábbi adoniszkinézetű barátom amerikai bombázófelesége mondta anno: "Sex is booooring!"

I. Közbiztonság Szilárd 2015.03.19. 02:03:56

Kurva hosszú értelmetlen közhelyhalmaz a cikk, üres duma a semmiről.

A cikk szerzője valószínűleg egy nő, akinek orgazmusproblémái vannak, ezért próbálja írásban megélni a nemi életét azzal, hogy összehord egy csomó innen-onnan összeollózott, semmitmondó és semmi újat nem tartalmazó "okosságot" (valójában hülyeséget), és ezezl próbál a szex szakértőjének tűnni, holott valójában csak elég halvány fogalmai vannak róla, és szűkös személyes élményei, amelyekre támaszkodhatna és amelyek alapján saját véleményt alkothatna, ezért használja a mások által máshol már leírt kliséket.
Elárulom: nem ez a megoldás.

@csakférfi:
Hát nálad nemcsak a szexszel van baj, koma, hanem a helyesírással is, és óriási.

2015.03.19. 09:21:32

Akkor is lehet baj a szex-el (vagy szex-szel, tudja a fene, amilyen gyorsan és idiótán változnak a helyesírási szabályok), ha a két fél hót'szerelmes, és minden téren harmonikus a kapcsolatuk.
Ezt hívják úgy, hogy egészségügyi panasz.

Az ülőmunka és mozgásszegény életmód egyik velejárója, hogy lassul a medencetájéki vérkeringés.

steery 2015.03.19. 13:12:37

Az a baj a szexszel, hogy egy másik ember is kell hozzá. Mert egy ember egymagában még csak-csak ki tudni jönni önmagával valahogy (normális esetben). De egy másik emberrel is kijönni, pláne úgy, hogy az jó is legyen: hát ez közelít a lehetetlenhez. Főleg hosszabb távon.
Ha rossz a szex, okosabb nem folytatni és máshol, másnál próbálkozni tovább. Ha jó a szex, addig akarjuk folytatni, míg a különféle problémák, akadályok, gondok tönkre nem teszik és rosszá nem válik.
Eredmény: Be kéne látni, hogy a kapcsolatok ideiglenes, múlékony dolgok, miként a szex is az. Minél jobb szexet akarunk, az annál komolyabb energiabefektetést igényel, míg végül olyan drágává nem válik, hogy már nem éri meg csinálni. Az olcsó szexnek viszont híg a leve. Pech.

kisQtya 2015.03.19. 13:58:52

@HUN_Sector: Meg cukorbetegséggel, meg gerincbetegséggel, meg az életkorral...... :))))
Igen a szex akkor is problémás lehet, ha jó a kapcsolat. De erre egyik ilyen cikk sem tér ki.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.03.19. 18:36:05

@Beerhead:

Az még hagyján, de '-szel'-lel toldalékoljuk.:P (A -val, -vel első betűje nem tűnik el, csak hasonul az 'sz' vagy 'x' betűhöz.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.03.19. 18:42:21

@HUN_Sector:

Peched van, pont a helyes írásmódot nem írtad le, ami szerintem elég régóta változatlan.:) A szexszel a helyes, az '-al, -el' pedig mindenhol helytelen, hiszen az '-val, -vel', aminek az első betűje szó végi mássalhangzóval találkozva adott mássalhangzóhoz teljesen hasonul, ugyanúgy, mint a '-vá, -vé'.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.03.19. 18:43:12

@steery:

Egyszer talán te is megtalálod az igazit, ne add fel.:)

PszichEmese 2015.03.19. 19:42:47

@HUN_Sector és kisQtya:
Sok minden nincs a cikkben. Így az sem, hogy a teljesen organikus problémák (cukorbetegség, ülő munka, minden, amit írtatok) milyen pszichés következményekkel járnak, járhatnak, vagyis, hogy nem egyirányú az ok-okozat.

csakférfi 2015.03.19. 20:30:09

@I. Közbiztonság Szilárd: ugyanezt gondolom rólad koma!ha nem érted miért csinálod?

odamondó 2015.03.20. 00:25:36

@HUN_Sector: olyan pedig nincs. Minden pszichés! Mert ezt a legkönnyebb a dokinak mondania aztán a páciens meg szopjon csak
süti beállítások módosítása