Hely, ahol a gyakorlati pszichológia segítő ötletei gyülekeznek

PszichoTér

PszichoTér

Mire jó, ha az ember kicsit pszichopata?

2015. március 19. - PszichEmese

pszichopata.png

 A pszichopata kifejezés már nem "politikailag korrekt" a pszichiátria területén, ezeket a személyeket ma az antiszociális személyiségzavar diagnózisával látnák el. A köztudatban talán leginkább a baltás gyilkosok és a legtöbb ember idegszálait izgalomba hozó sorozatgyilkosok képe jelenik meg a szó hallatán. Valójában a rövid diagnózis a következő: a pszichopata nem szeret, nem szorong és nem tanul. Nem szeret, vagyis képtelen mély érzelmekkel kötődni valakihez, aminek egyik fő oka az empátiára való képtelenség. Az antiszociális személyiségzavarban szenvedők ugyan általában tudják, hogyan érez és gondolkodik a másik, de ez belőlük nem vált ki érzéseket. Nem szorong, nem aggódik tettei következményein, nem bánja meg hibáit. És nem tanul, amennyiben cselekedetei negatív következményei nem tartják vissza attól, hogy újra ugyanazt tegye. Általában folyamatos unalomérzettel küzd, ami miatt kockázatkereső. Alapvetően impulzív, azt teszi, amihez az adott pillanatban kedve van.

Ez a kombináció "ideális bűnelkövetővé" teszi ezeket a személyeket, hiszen a bűncselekmény kellően izgalmasnak tűnik, azok a tényezők pedig nem zavarják a pszichopatát, ami a többi embert visszatartja, úgy mint a másoknak ártás miatti bűntudat vagy a negatív következmények miatti aggódás.

Igazán veszélyessé akkor válnak ezek a személyek, ha antiszocialitásuk mellett nárcisztikusak és intelligensek is. A nárcisztikus személyiségzavar ismérvei:

  1. Erős szükséglet a mások csodálatára
  2. Kizsákmányoló, kiszipolyozó viselkedés
  3. Nagyszerűség, lenyűgöző hatás, grandiozitás
  4. Empátia hiánya
  5. Arrogáns és zsarnoki
  6. A siker és hatalom köré épülő gondolatok
  7. Egyediségbe vetett hit
  8. Felhatalmazottság érzése (én megtehetem, mert az én dolgom)
  9. Irigység

 E kombinációra jó példa Francis Underwood. Hatalomra vágyik, aminek eléréséért nem riad vissza semmilyen eszköz bevetésétől, legyen szó hazugságról, manipulációról, vagy akár gyilkosságról. Feleségéhez sem mély érzelmi kapcsolat fűzi, inkább érdekszövetségben élnek.

De természetesen nem csak a filmek világában bukkannak fel a hatalommal rendelkező, sikeres nárcisztikus személyek. A Steve Jobs halála óta napvilágot látott, életrajzi jellegű írások beszámolnak róla, hogy míg remek készségekkel rendelkezett az innováció területén, alkalmazottait gyakran megalázta és szemrebbenés nélkül vallotta magáénak mások munkáját. Számos kutatást végeztek azzal kapcsolatban, vajon a nárcisztikus vezetők sikeresebbek-e mint a szerények. Ray Williams "Vezetők: szeretjük a szerény vezetőket, de idealizáljuk a nárcisztikusakat" című cikkében (1) áttekinti e kutatásokat, amiből idéznék néhány érdekes eredményt. Eszerint a nárcisztikus vezetők fizetése jobb, mint a szerény vezetőké és általában az a vélekedés róluk, hogy "Igaz, hogy egy s***fej, de jól fut a szekér". Ugyanakkor a valóságban a szerény vezetők ugyanolyan sikeresek a cég eredményei szempontjából, ezekben a szervezetekben jóval kisebb a fluktuáció, az alkalmazottak elkötelezettebbek és motiváltabbak, az alacsonyabb szintű vezetők inkább érzik azt, hogy beleszólhatnak a döntésekbe. Vagyis mondhatjuk, a nárcisztikus (és sokszor pszichopata vonásokkal rendelkező) vezetők valóban jó manipulátorok: mindannyiunkkal elhitetik, hogy szükség van rájuk, jól járunk, ha elviseljük őket, mert így a cég is sikeresebb lesz. Pedig nem.

Végül néhány szó a sorozatgyilkosokról. Nos, ők nem feltétlenül pszichopaták, bár egyértelműen súlyos pszichés rendellenességben szenvednek. Például a filmsorozatból jól ismert Dexter Morgan nem feltétlenül esik ebbe a kategóriába. Bár a sorozat elején saját bevallása szerint nem él át érzelmeket, kibontakozik a történetből, hogy egyszeri súlyos traumát élt át, mikor kisgyerekként végignézte anyja brutális meggyilkolását, majd hosszabb időt kellett egy konténerben eltöltenie a véres tetemmel. Egy ilyen trauma valóban vezethet oda, hogy az ember leválassza magáról, tagadja érzelmeit, elfojtsa az emléket. Az elfojtással azonban nem lehet megszabadulni az emléktől, így az egy Freud által ismétlési kényszernek nevezett reakciót vált ki, ahol a traumatizált személy újra és újra átéli a traumát - Dexter esetében az aktív oldalon, vagyis ezúttal ő gyilkol. Dexter azonban tanul nevelőapjától, szereti testvérét, a sorozat egy pontján már aggódik is számára fontos emberek miatt, vagyis szorong.

A korai traumák többféle pszichés zavart okozhatnak és az antiszociális személyiségfejlődésben is lehet szerepük. Jelenleg úgy gondoljuk, az antiszocialitásnak van genetikai háttere és fontosak a környezeti tényezők is. Utóbbiak közé tartoznak a magzatkori károsító hatások az anyai stressz miatt, a korai gondozás minősége, az elválás a legfontosabb szeretett személyektől kis korban, a rossz szociális körülmények, úgy mint éhezés, tömegben élés, gyakran elszenvedett fájdalom, valamint a korai, ismétlődő fizikai és szexuális bántalmazás. Az antiszociális személyiségzavar gyógyszerrel nem kezelhető és ellenáll a pszichoterápiának, legfőképp mivel e betegcsoportnak általában nincs motivációja a változásra.

Mire jó tehát, ha az ember kicsit pszichopata? Arra, hogy sikeres legyen, hatalmat, elismerést és pénzt szerezzen magának, ne aggódjon a dolgokon, ne kínozza a lelkiismeret. És mikor nem ajánlják ezt az állapotot a kezelőorvosok és gyógyszerészek? Ha valaki valódi, mély emberi kapcsolatokra vágyik. Hja kérem, mindent egyszerre azért mégsem lehet...

(1) Ray Williams: Leaders: We Love Huble Leaders But Idolize Narcissists

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoter.blog.hu/api/trackback/id/tr327282933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.20. 05:36:40

Jó összpontosítási képesség, a dolgok mögé látás - ezek a pluszok.

fékek és tengelysúlyok 2015.03.20. 07:10:06

"Hja kérem, mindent egyszerre azért mégsem lehet..."

Nem hát.
Amit az élettől egy bizonyos dologban kikényszerítünk, azt az élet egy másik pályán kifizetteti velünk.

Netuddki. 2015.03.20. 07:52:13

Egy bizonyos pozíció felett kötelezővé tenném a politikusok nyilvános pszichológiai vizsgálatát. Igen, a tiédet meg főleg, viktor!

Alick 2015.03.20. 08:25:03

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: felesleges, a pszichopata alapállás minden politikusnál szükséges tulajdonság a hatalom megszerzéséhez... legfeljebb árnyalatok, alkategóriák vannak.
Igazából aki jelölteti magát, arra a kutyámat sem bíznám, nemhogy az országot...
:)

UdjanMineck 2015.03.20. 08:36:50

A multicégek vezetői (a legkisebb szinttől a legfelsőbb szintekig) szinte mind pszichopaták. Nagyon sikeres, és emberileg nagyon megvetendő, empátiátlan, kapzsi és gátlástalan véglények, akikkel csak a világ több és terhesebb. Remélem, hogy 50 éves kor körül megtapasztalják azt, hogy milyen érzés az, amikor a felhalmozott anyagi javaikat nem vihetik magukkal a sírba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.20. 08:49:27

"nos, akkor kiemelkedően sikeres is lehet az életben."

Ahogy bárki más is.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2015.03.20. 08:49:28

@UdjanMineck: Ez nem ilyen "savanyú a szőlő" bejegyzés a részedről?

UdjanMineck 2015.03.20. 08:56:44

@greatwideopen: ha számodra a soraimból ez következik, úgy az teljes mértékben rólad szól, a projekciódról, és azt bizonyítja, hogy egy sajnálatos módon választójoggal bíró szerencsétlen imbecillis vagy.

2015.03.20. 09:04:35

@UdjanMineck: Nem. Nem. Nem...
de biztos van olyan is köztük.

tobias2 2015.03.20. 09:05:37

"Mire jó tehát, ha az ember kicsit pszichopata? Arra, hogy sikeres legyen, hatalmat, elismerést és pénzt szerezzen magának" PszichEmese pszichopata, ha ilyen fogalmazás után nem érez bűntudatot!

UdjanMineck 2015.03.20. 09:10:48

@vuvuzela importőr: De, de, de. Én azokról beszélek - tapasztalatból -, akik egy multinál TARTÓSAN vezetők tudnak maradni. (Ha eufemisztikusak vagyunk, akkor azt mondanánk: ehhez sepciális skillek kellenek. Ha őszinték, akkor csak azt, hogy ehhez antikumánus, kifejezetten pszichopatologikus személyiségjegyek egész csokra kell.) A többiek (tehát akik hús-vér emberek, tehát vannak érzelmeik, empátiájuk a racionalitásuk mellett) előbb-utóbb a kilépő papírral a kezükben találják magukategy megalázó procedúra kellős közepén.

2015.03.20. 09:20:37

@UdjanMineck: Felsővezetéssel sosem volt olyan a kapcsolatom, hogy meg tudjam ítélni de középvezető és az alatti szinteken általában nem ezt tapasztaltam. Azért sajnálom, ha keserű tapasztalatod volt, ahhoz nem kell pszihopata legyen valaki, a könyöklés az megvan kisebb cégeknél is néha.

UdjanMineck 2015.03.20. 09:23:39

@vuvuzela importőr: Tucatnál is több cégnél dolgoztam. Nem Kis és tsa Bt-t képzelj el, hanem a "legnagyobb" neveket. Egy kollektív elmehábor az egész, elhiheted. Aki háromdimenziós, egészséges ember, nem bírja sokáig és elmegy, vagy a CÉG - mint fertőzött, beteg test - veti ki magából az ilyet.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2015.03.20. 10:11:48

@UdjanMineck: Szerintem amit írtál önmagáért beszél. Független az "imbecillis" személyemtől, jelentsen ez bármit is.

UdjanMineck 2015.03.20. 10:17:38

@greatwideopen: ha magáért beszél, akkor minősítse azokat, akikről írtam, és engem, akinek szerinted "savanyú a szőlő". Hogy értetlenkedsz és most okvetlenkedsz, az viszont téged minősít. (Ha nem ismersz egy szót, jelesül itt az "imbecillist", akkor érdemes utánanézni és okulni.)

UdjanMineck 2015.03.20. 10:18:11

@UdjanMineck: ...és NE engem, akinek szerinted...

rozsomák 2015.03.20. 11:39:49

" legfőképp mivel e betegcsoportnak általában nincs motivációja a változásra."

Úgy tudom, ezt sehol nem tekintik betegségnek, mert nem is az, hanem attitűd, viselkedésmód, jellem.
(Ennyi erővel a lusta vagy az ideges vagy az agresszív embert is tekinthetnénk betegnek, mert másokra negatív hatása van a viselkedésének.)
Az emberek döntő többségében kisebb-nagyobb mértékben megvannak a pszichopátiára - vagy antiszocialitásra jellemző tulajdonságok - önzés, mások figyelmen kívül hagyása, manipuláció, érzéketlenség stb. - legfeljebb a mértéke nem mindegy.
De a pszichopátia akkor sem betegség, hanem jellem, magatartásmód.

PszichEmese 2015.03.20. 12:01:40

Ahogy a cikk elején írtam, pszichopátia diagnózis már nincs, helyette antiszociális személyiségzavar van. A személyiségzavarok a pszichés rendellenességek közé tartoznak, szerepelnek a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában (BNO-10, avagy ICD-10), illetve az inkább az USÁban használt DSM V-ben. És mivel személyiségzavar, mondhatjuk, hogy pontosan a jellem és magatartásmód zavara, betegsége. De természetesen vannak olyan személyek, akikre jellemzők antiszociális vonások, de nincs személyiségzavaruk, vagyis nem betegek. Sőt, ha nem túl erősek ezek a vonások, akkor pozitívumot is jelenthetnek, mint amit pl. maxval bircaman kiemelt: jó összpontosítási képesség, dolgok mögé látás. Hozzátenném az ezekből következő nehezen megvezethetőséget.

dondanial 2015.03.20. 12:04:46

Érdemes végignézni, elgondolkodtató és olyan mindjárt felpattanok a gépem elől, eladom minden javam és kimegyek a természetbe élni érzésem van. Persze aztán mégsem.. :-(

www.youtube.com/watch?v=ipe6CMvW0Dg

Vermine 2015.03.20. 12:47:48

A hatalomehseg mar alacsony szinten is pszichozis...

._.Dante._. 2015.03.20. 13:21:33

@PszichEmese: "De természetesen vannak olyan személyek, akikre jellemzők antiszociális vonások, de nincs személyiségzavaruk, vagyis nem betegek."
Szóval, ha jól értem, akkor lehet valaki antiszociális, vagy nárcisztikus, de akár mindkettő is egyszerre, betegségről csak a vele társuló személyiségzavarral együtt lehet beszélni. Ebben az esetben felmerül bennem a kérdés, hogy mikortól beszélhetünk konkrétan személyiségzavarról. Mik a jelei, hogy az illető nem szimplán egy "arrogáns törtető, aki tojik az érzelmekre", hanem már személyiségzavarral is rendelkezik, azaz beteg?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.20. 13:37:42

@._.Dante._.:

"Szóval, ha jól értem, akkor lehet valaki antiszociális, vagy nárcisztikus, de akár mindkettő is egyszerre, betegségről csak a vele társuló személyiségzavarral együtt lehet beszélni."

Betegségről akkor beszélhetünk, ha egy erre felkent intézmény vagy szervezet az adott tünetegyüttest betegségnek nyilvánítja. Vagyis eléggé önkényes, mit tekintenek (kik is?) betegségnek.

UdjanMineck 2015.03.20. 13:38:22

@greatwideopen: Mester nem vagyok, de hogy rád férne némi csiszolódás, az biztos.

UdjanMineck 2015.03.20. 13:40:12

@rozsomák: abszolút egyetértek, engem is zavart a betegség szóhasználat itt. (Messzire vezet, de azügyben is erős kételyeim vannak, hogy a depresszió úgy en general betegség-e. Mert egyrészt a depressziónak sokféle oka lehet, másrészt meg a normativitás relatív fogalom: mindenkori definíciója is változó.)

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2015.03.20. 13:54:45

@UdjanMineck: Ha nem vagy mester, akkor vegyél vissza az arcodból, mert így nem férsz be az ajtón;)

UdjanMineck 2015.03.20. 14:01:20

@greatwideopen: nem kell mesternek lenni ahhoz, hogy valaki SOKKAL okosabb ÉS tájékozottabb legyen, mint a másik. Ha a másik kellően bölcs és nyitott, akkor nem veszi zokon azt, ha okulhat. Ha mégis, akkor szimplán csak egy kretén barom.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2015.03.20. 14:09:13

@UdjanMineck: "SOKKAL okosabb ÉS tájékozottabb legyen, mint a másik. "
Értsd: sokkal nagyobb arcú. Ezt írom én is Okoskatörp!

UdjanMineck 2015.03.20. 14:15:24

@greatwideopen: továbbra is: nem. Sokkal okosabb és tájékozottabb. Nem nagyobb arcú. Ezt már te írod, másodszorra. Komplexusod-e van? Értetlen vagy?

._.Dante._. 2015.03.20. 14:30:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Arra gondoltam, hogy az orvos pontosan milyen állapotot tekint már betegségnek. Teszem azt, ha egyféle betegségre jellemző tünetek x százaléka igazolható, vagy más elmeállapot is társul hozzá, vagy, ha nem is más elmeállapot, akkor valami egyéb tünet, jel, ami már betegség kategóriába sorolja a cikkben említett tüneteket. Elfogadom válaszként az önkényest (azaz a hasára csapva gondol egyet, és az lesz az, ami éppen az eszébe jutott, (mert sajnos volt már nem kevés ilyen jellegű tapasztalatom)), de nyilván nem erre képzik sok éven keresztül az orvosokat. Engem az a része érdekelne, hogy hivatalosan, tudományos szemlélettel tekintve, mik lehetnek a betegség irányába toló tényezők.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.20. 17:18:37

@._.Dante._.:

Én sem is annyira az egyes orvos ítéletére gondoltam, bár az is rendkívül veszélyes, és épp a pszichiátriánál nagyon súlyos következményei vannak a nem eléggé megalapozott diagnózisnak vagy egyenesen a visszaélésnek (pszichopata bűnözők gyógyulttá nyilvánítása és szabadlábra helyezése, a Szovjetunió gyakorlata a másként gondolkodókkal)

"Engem az a része érdekelne, hogy hivatalosan, tudományos szemlélettel tekintve, mik lehetnek a betegség irányába toló tényezők."

Engem is az érdekel, mi alapján minősül valami betegségnek. Persze ehhez definiálni kellene, mi a normális és ettől mekkora deviancia tolerálható. Úgy érzem, épp a pszichiátria rendkívül ingoványos terület, a legkevésbé objektív orvosi szakma - mondjuk nem is lehet objektív, mikor nem számszerűsíthető adatokkal dolgozik.

PszichEmese 2015.03.20. 17:48:13

@._.Dante._. és Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az erre felkent intézmény két nemzetközi orvoscsoport (elvileg független), akik a DSM-et illetve a ICD-t készítik. Folyamatosan revizionálják az újabb kutatási eredmények függvényében, a DSM-ből 2013-ban jelent meg az 5-dik változat. Általában az abnormalitást a 4 D modellel határozzák meg (az angol kezdőbetűk D-k): a statisztikai átlagtól való eltérés, az adott társadalom normáitól való eltérés, nem megfelelő alkalmazkodás és szenvedés (az abnormális személyé, vagy a környezetéé). Olykor kiegészítik ezt egy ötödik D-vel, a veszéllyel - a beteg veszélyes önmagára vagy környezetére.
A diagnózis az ICD és DSM esetében is akkor adható ki, ha mondjuk 9-ből 5 tünet jelen van - mindig leírják, mennyi kell. Ez interjú és az élettörténet elmeséltetése, esetleg rokonok, közeli személyek kikérdezése alapján általában eldönthető. Ha bizonytalan az orvos, a pszichológus teszteket is felvesz, ami segít meghatározni a pontos diagnózist.
Lehet egyszerre több diagnózisa is valakinek, például a személyiségzavarok talaján gyakran bontakozik ki valamilyen szorongásos vagy hangulatzavar. Két személyiségzavart nem szoktak diagnosztizálni, azt a diagnózist adják meg, amelyik jellemzőbb. De ez nem jelenti azt, hogy nincs jelen egy másik személyiségzavarra jellemző tünet is. A diagnózisok kategóriák, próbálják részekre osztani az abnormalitást, nyilván egy-egy személy nem illeszkedik feltétlenül tökéletesen.
Természetesen vannak ellenvélemények, de szerintem a depresszió betegség, viszont a rossz hangulat nem depresszió. Természetesen ettől még rengeteg oka lehet a pajzsmirigy rendellenes működésétől a különféle pszichés okokig. Amúgy ha nem betegség a depresszió, akkor mi? Jellemhiba? Gyengeség?
A diagnózis célja amúgy nem a címkézés, hanem a megfelelő kezelés kiválasztása.

PszichEmese 2015.03.20. 18:06:39

Egyébként a büntethetőség más kérdés mint a normalitás. A büntethetőséget a beszámíthatóság befolyásolja, az pedig csak pszichózis, mentális retardáció vagy droghatás esetén sérül (remélem, nem hagytam ki semmit...). A droghatás miatt nem mentenek fel valakit, csak ha tudtán kívül került a szervezetébe drog. A pszichózis a valósággal való kapcsolat elvesztését jelenti (téveseszmék, hallucinációk vannak jelen). A személyiségzavarral rendelkezők beszámíthatók, így az antiszociális személyiségzavarral diagnosztizált személyek ha bűnt követnek el, nem pszichiátriára kerülnek, hanem börtönbe. Hogy ez jó így vagy sem, érdekes és messzire vezető kérdés, de így van.

._.Dante._. 2015.03.20. 18:07:44

Én úgy gondolom jelen van a matek. Akár úgy, hogy bizonyos tünetekhez értéket rendelünk, akár úgy, hogy halmazokra bontjuk őket.

Sőt mi több, pont amiatt kell ide a matematika, mert ez nem arról szól, hogy elrepedt, ezért begipszeljük, vagy nem működik az egyik vese és gyorsan kikapjuk. Mindezek mellett pedig a legegyszerűbb kérdéseket is matekkel válaszoljuk meg, még ha nem is tudunk róla. Például, hogy van kedvünk valamihez, vagy nincs. Például moziba menni. Átgondoljuk, hogy mikor kezdődik, mikor lesz vége, mennyi utazással jár, mi dolgunk van előtte, vagy utána. Számba vesszük a lehetőségeket, és amellett fogunk dönteni, ami a magasabb értéket érte el. Természetesen mindezt számszerűsítés nélkül végezzük, mert el tudjuk helyezni a bizonyos szempontokat (fontossági, kényelmi, stb.) egy képzeletbeli létra fokaira egymás alá és fölé, és nyilván azt találjuk majd a legjobb döntésnek, ami a létra legfelső fokára került. Így visszatérhetek az előbbi megjegyzéshez, hogy a hasára csapva dönt. Ha így is tesz, akkor is matekozik a néni/bácsi a döntéshozatal közben. Ez persze már nem tartozik szorosan a témához, csak az egyéni meglátásom az alap döntéshozatalról, így a matematika kikerülhetetlenségéről. :)

Nagyon várom már a cikkíró esetleges válaszát, mert annyira konkrétan írt mindenről, hogy reményeim szerint erről is lehet némi fogalma, amit meg is oszt velünk.

PszichEmese 2015.03.20. 18:09:31

A normalitás ma elfogadott definíciói közül egy:
1. általános alkalmazkodási képesség
2. örömképesség (szexuális örömkészség, munkájának szeretete, ellazulás képessége)
3. kompetens interperszonális viselkedés
4. megfelelő intellektuális képességek
5. érzelmi és motivációs kontroll (jó frusztrációtűrő képesség, megfelelő szorongáskontroll, erkölcsi érzék, megfelelő énerő)
6. szociális attitűdök (empátia, intim kapcsolat kialakítására és fenntartására való képesség)
7. produktivitás
8. autonómia (érzelmi függetlenség, önbizalom)
9. integráltság (különböző késztetések sikeres összehangolása)
10. kedvező énkép

Na, ki érzi magát egészségesnek, normálisnak ezek után? :)

PszichEmese 2015.03.20. 18:16:05

Itt van egy egyetemi vázlat a személyiségzavarokról - szakmabelieknek készült, de az eleje szerintem mindenképp bárki számára jól követhető.
psychiatry.pote.hu/pdf/hun_2_001_szemelyisegzavarok_emlekezteto.pdf

PszichEmese 2015.03.20. 18:24:49

@._.Dante._.:
Ez elég válasz volt? Matekozás van sok. Reprezentatív mintákon végzett kutatások, statisztika, statisztika. És a magyarázó elméletek, amiket aztán szintén igyekeznek tesztelni, igazolni.

PszichEmese 2015.03.20. 18:42:02

@ ._.Dante._.:
Átugrottam egy kérdést. 10-féle személyiségzavar van a mai klasszifikációk alapján, ebből egyik az antiszociális személyiségzavar, egy másik a nárcisztikus személyiségzavar. De lehetnek valakinek nárcisztikus vonásai vagy antiszociális vonásai úgy, hogy ez nem éri el a személyiségzavar szintjét. Ehhez a szinthez kell, hogy például a nárcisztikus személyiségzavar esetében a cikkben felsorolt 9 jellemző közül 5 teljesüljön.
Hogy még egy kicsit tovább árnyaljam: a személyiségzavar nem jelenti, hogy az adott személy teljes személyisége "beteg", általában van egészséges rész is - ezzel lehet elkezdeni dolgozni, ha pszichoterápiába kerül.

._.Dante._. 2015.03.20. 19:45:20

@PszichEmese:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. A 18:42-essel minden téren kielégítőnek találtam. Igaz, a belinkelt oldalról pár szót ki kellett szótáraznom. :D
A lényeg, hogy válaszaiddal sikerült megerősítést nyernem.

Rekuszcsi (törölt) 2015.03.31. 10:45:40

Én sok emberről hittem már, hogy pszochopata, persze nem voltak azok, de civilként könnyen ragasztgatjuk az ilyen címkéket az unszimpatikus, seggfejnek tartott emberekre. Aztán megismerkedtem valakivel, aki tényleg pszichopata, vagy legalábbis a határán áll annak.
Lehengerlő, manipulatív, a látszat mestere, iszonyú jól keverte a kártyáit és a környezetében lévőket mind sakkfiguraként tologatta. Amúgy rutinszerűen hazudik, de sikeresen, igazán magasra jutott végül.
Gátlástalan. Ez a legjobb szó rá. Nincsenek gátlásai. És ezt irigyeltem tőle, mert nem fogják vissza kétségek, morális gátak, tényleg csak önmagáért él, önmagát képviseli. Abszolút nem szorong, nem szeret, mindig képes akármilyen tettét önmaga előtt igazolni, hogy ezt kellett tennie, sőt az áldozatának is jobb így, istent játszik. A gyerekprostituáltak látogatásától a barátnője rutinszerű megcsalásán, sima sikkasztáson át az egyetemi puskázásig mindenre talált magának maga előtt mentséget.
Voltak barátnői, de csak szexre, párszor próbált érzelmeket eljátszani, de hosszabb távon nem tudta csinálni.
Igazán lenyűgöző képességű ember, sikerre termett.
Nők között nőtt fel, apját semennyire nem tisztelte, egy szerencsétlen papucsnak tartotta. Szerintem ez is közrejátszott nála.

Az emberi társadalom szerintem a pszichopaták játékterepének jött létre. Ők a csúcsragadozók, a többi ember meg a bamba őzike, a zsákmány számukra. Persze a többségük nem sorozatgyilkos, mint a filmekben, máshogy, másban sikeres. Orvosok, ügyvédek, politikusok, cégvezetők.
Ismerősöm ha nem is tisztán pszichopata, de a legközelebb volt hozzá azok közül, akiket ismerek.
süti beállítások módosítása