Hely, ahol a gyakorlati pszichológia segítő ötletei gyülekeznek

PszichoTér

PszichoTér

Megőrülsz, ha diétázol

2015. március 24. - PszichEmese

diet.jpg

Fogyni kéne...

A diéta első napja. Reggelire büszkén megeszem a kis adag zabkását, üres kávét, irány a munka. Elégedettség - ez volt az első lépés. Úgy 10 órakor elkezdek tűnődni, túl korán van-e még ebédelni. Szerencsére tengernyi a munka, kitoljuk az ebédet délig. Csirkemell salátával. Ez rendben, jó lenne egy kis desszert. Mondjuk valami túrós. Vagy csoki? Hmm... De erős vagyok, nem kell desszert! Délután 4 körül elkezdek recepteket nézni a neten - kizárólag diétásakat! 6-kor elmegyek futni - menni fog ez, erős vagyok, rövidesen tökéletes alakom lesz! Vacsora - egy alma zsírszegény sajttal. Álmodozás az előző esti pizzáról. Jó, hogy a spájzbeli nassolni-valóktól megszabadultam. Vajon mi van a hűtőben, ami finom? Nem, nem kell enni! Inkább lefekszem aludni.

Ismerős a fent vázolt lelkiállapot? Az "erősek" kitartanak az esküvőig, osztálytalálkozóig, céges wellness hétvégéig és csak utána esnek neki jópár muffin-nak, mások már a célszalag előtt. A média egyre gyakrabban figyelmeztet minket az elhízás és cukorbetegség veszélyeire, amik egyre gyakoribb problémák, a magyarországi statisztikák is egyre rosszabbak. A legtöbben meg is próbálnak fogyni - ki ne akarna egészséges lenni -, de valamitől ez szinte lehetetlen küldetés.

 

Kísérlet igazolja: a fogyókúra megőrjíthet

Az egyik leghíresebb kalóriacsökkentéses kísérletet dr. Ancel Keys végezte a II. világháború alatt az Egyesült Államokban. A kísérlet célja az volt, hogy meghatározzák,a háború miatt éhező embereket hogyan lehet a legjobban újratáplálni. Ennek érdekében 36 olyan férfit kértek meg a kísérletben való részvételre, akik erkölcsi okokra hivatkozva nem mentek harcolni Európába. Ők normál súlyú, egészséges férfiak voltak, akik tudták, hogy nemes cél érdekében vállalják az éhezést. A kísérlet 3 fázisból állt: 3 hónap előkészület, 6 hónap éhezés (úgy tervezve, hogy a résztvevők testsúlyuk 25%-át veszítsék el) és 3 hónap újratáplálás.

A kísérlet résztvevői a Minnesotai Egyetem egy kollégiumi épületében éltek és az étkezési megszorítások mellett heti 35 kilométert kellett gyalogolniuk. Minden ételüket helyben készítették és péntekenként határozták meg a következő hét során elfogyasztható kalóriamennyiséget, ami garantálja a heti 1,1 kg fogyást. Ez átlagosan napi 1600 kalóriát jelentett a fiatal férfiak számára, akik a kísérlet előtt kb. napi 3200 kalóriát fogyasztottak. Étrendjüket úgy állították össze, hogy hasonlítson arra, amihez a háború sújtotta Európában hozzájuthattak az éhezők: krumplit, répát, barna kenyeret kevés lekvárral, kis pohár tejet, csirkét és hasonlókat kaptak.

Az önként vállalt éhezők rémesen érezték magukat: ingerlékenyek, letargikusak és szorongók lettek akárhányszor megtudták, mennyit ehetnek a következő héten. Pártfogórendszert kellett kialakítaniuk: egyedül senki nem hagyhatta el a kollégiumot miután egyikük megszegte a diétát és ki kellett zárni a kísérletből. Szédültek, állandóan fáztak (vastag takarót kértek a nyári melegben), fájtak az izmaik, hullott a hajuk, romlott a koordinációjuk, ödéma és fülcsengés jelentkezett. Néhányuk félévet halasztott, mivel nem tudott eléggé koncentrálni a tanulásra. Szexuális vágyaik eltűntek. Rögeszméjükké vált az étel: különféle rituálékat alakítottak ki az étkezésekhez (ahogy azt az evészavarosok is teszik), vizet adtak az ételhez, hogy tovább tartson, sokan gyűjtöttek szakácskönyveket és recepteket. Egyiküket annyira rabul ejtett egy pékségből kiáradó illat, hogy vett egy tucat fánkot, amit gyerekeknek adott az utcán, hogy nézhesse, hogyan eszik meg. Eredetileg a kísérlet résztvevői rágózhattak, de miután többen napi 40 rágógumit használtak el fejenként, úgy döntöttek, ez befolyásolja a kísérlet eredményét és betiltották.

Az eredeti 36 résztvevőből csak 32-en maradtak az éhezési szakasz végére. Az egyik kieső bevallotta, hogy lopott nyers répát, kukákból ételmaradékokat, amiket elfogyasztott, továbbá fagylaltot vett a boltban. Ketten olyan súlyos stresszt éltek meg, hogy pszichiátriára kerültek: egyikük öngyilkosságot kísérelt meg, másikuk szándékosan levágta három ujját.

Az újratáplálási szakaszban különböző mennyiségű fehérjét, vitamint kaptak, illetve különböző ütemben növelték a bevitt kalóriát. Legelőször a szédülés, letargia és apátia szűnt meg, az állandó éhség, gyengeség és libidó-csökkenés fennmaradt még néhány hónapig. A hazabocsátásuk utáni napon az egyik résztvevő kórházba került, annyira túlette magát. Egy darabig sokan túlsúllyal küzdöttek, nehezen nyerték vissza izomtömegüket. 80-as éveikre azonban egyikük sem érezte, hogy maradandó károkat okozott volna számára a kísérlet.

 

De ha nem fogyókúra, akkor mi?

Ez a kísérlet azért nagyon érdekes, mert az előirányzott fogyás (heti 1 kg) és a kalóriamennyiség nagyon hasonlít a legtöbb fogyókúrás ajánláshoz. Úgy látszik, ez azonban rossz esetben pszichiátriára, jobb esetben "csak" letargiába taszítja a fogyni vágyót. Ráadásul az is jól megfigyelhető, hogy a fogyókúra elhagyása után a helyzet egy darabig rosszabb, mint volt: a korábban normál súlyú férfiak egy ideig túlsúlyosak voltak.

Mit lehet akkor tenni? Először is: a fogyókúrának nincs értelme. Vagyis annak, hogy kúraszerűen egy időre megváltoztatom étkezési szokásaimat, esetleg valóban le is adok annyi kilót, amennyit szeretnék, majd visszatérek a kiinduláshoz. Logikus, hogy végleg el kell köteleződni egy új életmód, de legalábbis étrend mellett. Ilyen étrendlehetőségből is jópárat kínálnak már, csak győzzön az ember választani. Számomra meggyőzőnek hangzik Emily Deans pszichiáter javaslata: mivel az elhízás kizárólag a civilizált embert és a háziasított állatokat érinti, logikus visszatérni őseink étrendjéhez. Vagyis hagyjuk el a cukrot, az agyonkezelt ételeket és a gabonát. Nyilván ehhez is akaraterő kell, mert sok kedvenc falatról kell lemondani, de legalább a fentebb leírt testi-lelki tüneteket elkerülhetjük. Meg azt a sok betegséget, amit a túlsúlyosaknak "ígérnek".

Forrás:

https://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201103/dieting-can-make-you-lose-your-mind

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoter.blog.hu/api/trackback/id/tr817293503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2015.03.25. 14:09:33

Baromság, az elhízás nem újkori betegség. Ha megnézik bármelyik kőkorban rekedt népet, akkor látszik, hogy a vezető réteg(ami többet eszik) testesebb, sőt sokszor kövér. A dolog nem attól függ, hogy mi, hanem, hogy mennyit eszel.

turista a saját országában 2015.03.25. 14:37:00

" mivel az elhízás kizárólag a civilizált embert és a háziasított állatokat érinti, logikus visszatérni őseink étrendjéhez. Vagyis hagyjuk el a cukrot, az agyonkezelt ételeket és a gabonát. "

A gabona az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az elhízás meg civilizációs betegség. Vagyis csak annak kell lemondania a kenyérről és egyéb péktermékekről, aki nem mozog eleget.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2015.03.25. 15:15:10

Normál súlyú emberek éheztetése eléggé nem ugyanaz, mint kövér emberek fogyókúráztatása. Utóbbi esetben van lebontható zsírtartalék, és a szervezet nem eszi fel az összes saját lebontható fehérjéjét, izmokat, agysejteket, mindent.
Nem tudom elképzelni, hogy ez a cikk tényleg komoly, és az eredeti kutatás is ennyire elnagyolt volt, nem csak az összefoglalók torzítanak.
(Normál testsúlyból heti egy kilót veszíteni, az tényleg durva. De hát normál súllyal miért kéne így fogyókúrázni?)

Bobby Newmark 2015.03.25. 16:08:16

@turista a saját országában: Ennyi a lényeg. Aki kizárólag étrenddel akar a súlyán változtatni, az egy idióta.

PszichEmese 2015.03.25. 18:31:32

@Mad Mind: igen, de valószínűleg nehezebb elhízni zöldség + hús fogyasztásával, mint hamburgeren...

@turista a saját országában: a gabona tényleg elég ősi, de nem a fehér liszt... A gabona-tilalommal talán nem is értek egyet, azt fordítottam. Szerintem akkor sem kell semmiről lemondani, ha az ember mértékletes mindenben, de egyébként egyre több ismerősöm van, aki különféle emésztési panaszait oldja meg a glutén kerülésével. És több olyan ismerősöm, akik inzulin-rezisztencia miatt kezdenek diétába és fogynak - akkor is, ha előtte nem voltak édességfalók.

@Felicitasz: ezzel nagyon egyetértek. Azzal a felvetéssel, hogy lehet, hogy az 1200/1600 kalória mindenkinek kevés, a túlsúlyosaknak elég lenne, ha a normál bevitelre csökkentenék a bevitelt, ami nyilván lassabb fogyást eredményez, de lehet, hogy fenntarthatóbb.

Túrós (törölt) 2015.03.25. 18:58:53

"térjünk vissza őseink étrendjéhez"
Vagyis kurvasok fizikai munka, nyomorgás és kibaszott kevés szar minőségű kaja.
Aki elhízik az nem véletlenül hízik el. Egy normális éltet élő ember nem fogja magát túlzabálni. Ez mind pszihológia = evés olcsó kábítószer.

agnesko 2015.03.25. 22:19:21

Én 2 hónapja változtattam étrendet (direkt nem fogyókúrát írok, az tényleg ilyen időlegesnek tűnik nekem), számolom a kalóriákat, és sportolok. És nem vagyok letargikus, nem vagyok folyton éhes, finomakat főzök, és tudom tartani a fogyáshoz szükséges kalória mennyiséget. Fehér lisztből készült dolgokat elhagytam, édességet eddig sem ettem, a zöldséget imádom, szóval, nekem nem volt ez olyan drasztikus változás. A szervezetem kb. 2-3 hét alatt hozzá szokott ahhoz, hogy mennyiségileg is kevesebbet eszem, most már nem is nagyon tudnék többet.
Ja, és ha néha-néha (persze nem naponta, de mondjuk, hetente egyszer) megkívánok olyat, ami igazi kalória bomba, pl. pizza, vagy sör, akkor eszem/iszom és kész. Nem ezen fog múlni.
Így persze nem borzasztó gyors ütemű a fogyás (eddig 5 kiló ment le), de türelmes vagyok, nem 2 hónap alatt akarok leadni 20 kilót, lehet, hogy csak egy év alatt sikerül, de akkor talán úgy is marad.

Orltran 2015.03.26. 00:24:02

"mivel az elhízás kizárólag a civilizált embert és a háziasított állatokat érinti, logikus visszatérni őseink étrendjéhez" akik 30 éves korukban már aggastyánnak számítottak, ha megélték....

"Mit lehet akkor tenni? Először is: a fogyókúrának nincs értelme. Vagyis annak, hogy kúraszerűen egy időre megváltoztatom étkezési szokásaimat(...) Logikus, hogy végleg el kell köteleződni egy új életmód, de legalábbis étrend mellett"

Szerintem is logikus, hogy amibe beleőrülsz, ha rövid ideig alkalmazod, az egész életedben alkalmazva csupa pozitív hatással fog bírni. (Merthogy lehet bárhogy is csűrni-csavarni, ha nem viszel be kevesebb kalóriát, mint amennyit elhasználsz, nem fogsz fogyni, és tökmind1, hogy ezt kalóriaszámlázással, vagy az akaraterőd pont ugyanannyira megnyúzó paleó vagy hasonló divatos étrendekkel éred el). Szóval most már csak az elejét kell ezek szerint kibírni, amikor még nem tudja a szervezetem, hogy ez nem fogyókúra, hanem életmódváltás :D

Orltran 2015.03.26. 00:24:58

kalóriaszámlálással*:)
süti beállítások módosítása